2011. jún. 4.

~~Csipke keret

A következő tutorialhoz szükség lesz a "Vector paint" nevű scriptre. Innen letölthetitek: VectorPaint
Mentsétek a MyPsp mappába, azon belül a Script-Restricted almappába, persze előbb ki kell csomagolni.
Ha még nem alkalmaztál scriptet,akkor ajánlanám elolvasásra a következő tutorialt:Bound script

1.)Kérjünk egy transzparens alapot, 2300×3040-es elég nagy lesz, persze, ahogy szeretnétek, de a nagy alap garantálja, hogy nagy méretű fényképnél is szép lesz a keret, nem kell majd nyújtani. Preset shape négyszöggel fogunk rajzolni, jelöljük be a retain style négyzetét, ahogy a képen is látható:


majd igazítsuk középre: Objects--Align--Center in Canvas.






2.)
Most, mielőtt továbblépnénk, klikkeljünk az ecset-ikonra,majd válasszunk egy ecsetformát. Az igazán jók ebben a tutorialban a megközelítőleg kerek alakzatok.Amire még figyelni kell, az a lépésszám (step), ha túl kicsi, akkor csak összefüggő csík lesz a mintából, tehát adjatok meg nagyobb értéket.







A mérete úgy lesz optimális,ha a középpontját a négyzet sarkához teszitek,és nem lóg ki a képről.A felső színnégyzetbe most fehéret tettem.Ezután futtatni kell a scriptet.A legördülő menüből kiválasztjátok a Vector paint nevűt,majd futtatjátok.Ekkor a minta felrajzolódik a négyzetet használva "útvonalnak".







3.)
A rétegpalettán lépjetek a négyzet rétegére,
és töröljétek. Ha ezzel megvagyunk,kicsit az inner bevellel kidomboríthatjuk a csipkemintát, illetve természetesen használhattok bármilyen nektek tetsző effektet. Én ajánlom a Flaming Pear--Super Blade Pro presetjét a Pleated Cottont. A linkre kattintva letölthetitek. Én kicsit átszíneztem a Sculpture-rel, és az előbb említett plugint használtam. Ennél a pluginnál arra kell ügyelni, hogy amin használni akarjuk, azt ki kell jelölni, mégpedig a következőképpen: Selections--Select all, Selections--Float, Selections--Defloat. Majd csak ez után használjuk a pleated cotton presetet. Azért én használtam az Inner Bevelt is, a következő beállítások voltak jók ilyen vékony csipkéhez:







4.)Selection--Select All. Selection--Modify--Contract Selection: annyi pixelt kérjetek, hogy a csipkeminta belső szélénél legyen a kijelölés, de kicsit a csipke széle túl érjen rajta.Selection--Invert.




  Layer--New raster layer. Az így kapott szegélyt töltsük ki előbb a kannából színnel,majd kedvünk szerint mintázzuk, domborítsuk...
Ha akarjuk,tehetünk rá árnyékot.









5.)
Következik az exportálás a keretek közé, de előbb a rétegeket fésüljük össze. Layers--Merge Visible.Beírjuk a nevét,majd ok. Még 1-2 apróság:





Ha alkalmazni szeretnénk:Image--Picture Frame.
Jó rajzolást kívánok!
Marijja








3 megjegyzés:

Moncsi írta...

Üdvözlet Marijja.A régi honlapját imádtam csodálatos volt,kár, hogy innen eltüntek a képek,megtanított dísztűt készíteni,nagyon köszönöm :9
Moncsi

Fecnikék írta...

Szia Moncsi!

Igen, sajnos sok kép eltűnt, de néha-néha, ahogy időm engedi újra rajzolom a tutorialokat és akkor frissítem is egyiket-másikat. Most pl. ezt, mert ide írtál :)
Ajánlom figyelmedbe másik oldalam, ahol scrapbookkal kapcsolatos dolgokat találsz: fecnikek.blogspot.com

üdvözlettel.

Marijja

Moncsi írta...

Üdvözlöm Marijja
Igen tudok arról a csodálatos oldalról ezt a leckét pedig külön köszönöm, el fogom végezni :)